West Roxbury YMCA

The Parkway Community YMCA is committed to promoting healthy living, youth development, and social responsibility in the West Roxbury and Roslindale communities. The newly expanded facility consists of a new 15,000 SF Wellness Center, a new 8,000 SF Aquatic Center, and a renovated Gymnasium wing.

West Roxbury YMCA 01.jpg

The YMCA has been an important part of the neighborhood for over 60 years, offering a Gym, Pool and multipurpose space, but the existing facility was incapable of meeting the modern needs of the children and families the YMCA serves. In order to accommodate existing members to the greatest extent possible, construction was phased to allow for continuous operation. The existing Gym was completely renovated and reclad, after which the remainder of the existing facility was demolished to allow for construction of the new Wellness and Aquatics wings.

Many of the surrounding buildings are brick, and new brick masonry with contemporary color and texture was chosen for ground-level cladding, with insulated metal panels above.

West Roxbury YMCA 02.jpg

Because the lot slopes down significantly from a residential street towards a public park and playground, the facility is built into the hillside, with a single story facing adjacent housing and sloped glazing to bring light to the spaces below.

West Roxbury YMCA 03.jpg

A double-height entry at the intersection of Gym, Aquatics and Wellness wings faces the park.

West Roxbury YMCA 04.jpg

The refreshed Gym features new floor-to-ceiling windows, providing natural light for basketball and volleyball players. 

West Roxbury YMCA 05.jpg

Below the Gymnasium, new locker areas provide changing areas for members of all ages and genders.

West Roxbury YMCA 06.jpg

The new Aquatic Center includes a new pool with separate lap and children’s play areas, as well as a new Steam Room and Sauna.

West Roxbury YMCA 07.jpg

The Wellness wing includes plenty of bright and modern exercise space, with views to the Lobby, Pool, and park outside. 

West Roxbury YMCA 08.jpg

Dedicated childcare and teen areas better accommodate existing programs and provide space for new initiatives. A variety of new studios, including a dedicated spinning studio, allow the YMCA to hold multiple group fitness classes and adapt to evolving membership needs and fitness trends.

Inside the entry, the double-height Lobby features abundant natural light and includes spaces for members to relax and socialize.

West Roxbury YMCA 10.jpg
West Roxbury YMCA 11.jpg

As the core of the facility, the Lobby connects public recreation areas to all three levels of new construction, highlighting relationships between different YMCA program areas and easing wayfinding for all users.

West Roxbury YMCA 12.jpg

NU Richards Hall Robotics lab

We are nearing completion of the Northeastern University Robotics lab in Richards Hall on the main campus. This summer slammer project converted a previously decommissioned animal facility on the 4th floor of Richards Hall in to a College of Engineering Robotics facility for three researchers, Prof. Taskin Padir, Prof. Peter Whitney and Prof. Sam Felton.

The time frame for this project was extremely compressed, having started construction in July to be completed by September 16. Significant abatement and complicated existing conditions made this a very complex project ion terms of logistics, especially considering all work needed to be completed from 6pm to 4am due to actively used classrooms on the floor below.

Panoramic of Main Lab

View of Main Lab from Entry

The program consists of a Main Robotics lab which will have mobile benches and tool cabinets, a Manufacturing Facility for polymer casting, a prototyping room with shop type equipment, a mechanical room for the dedicated compressed air system and a storage room. In keeping with the College of Engineering directive of "Science on Display", a glass storefront was introduced along the corridor which will allow full visual access to the Testing and Display area at the entry to the main lab space.

80/20 system detail

The overall theme for the main lab space was to provide an exposed ceiling, factory-like space, highlighted by an overhead utility carrier system built from 80/20 system components and wood wall and ceiling panels. Power at the open floor area is provided from overhead cord reels hung from the existing painted concrete waffle slab in order to provide as much flexible, user configurable space as possible. The 80/20 system was designed to allow for continuous tracks along the length to provide hanging supports on sliding trolleys for robotics experiments such as walking robot testing. The polished concrete floor, wood butcher block tops on the casework and mobile tables as well as stainless steel sink counters add to the overall industrial aesthetic.

Corridor Panoramic

In addition to the lab, a portion of the existing corridor directly abutting the lab space was updated with new flooring, ceiling, lighting and paint to provide a revitalized entry experience to the wing of the building. A master plan was provided to the University to continue the corridor upgrades throughout the rest of the building.

View from Manufacturing through Prototyping

Total square footage of the renovation was approximately 2200 square feet of program space plus an additional 900 square feet for the corridor upgrades. Existing mechanical systems that previously serviced the animal facility were upgraded and modified to support the mechanical load requirements for the Robotics Lab. New sprinkler system was installed which replaced two older system that were in the space. All new high efficiency LED lighting was installed throughout.\

View of Testing and Display Area

Engineer: RW Sullivan

Contractor: Shawmut Construction

Massachusetts General Hospital Nashua Street Offices

Construction has completed this past fall for the re-purposing of the 200,000 square foot old Spaulding Hospital for the use by MGH for departmental administrative office space. Linea 5 did the programming, master planning, design & construction administration on this office space that includes 27 different user programs & a building community cafe. 

Main Entrance Lobby

Main Entrance Lobby

Building Community Cafe

Building Community Cafe

YMCA of Greater Boston Huntington Ave. Branch

The final phase of construction is complete at the central branch of the Greater Boston YMCA. The 1911 Shepley, Rutan and Coolidge building on Huntington Ave has been completely renovated to bring it up to modern standards of safety, sustainability and accessibility.

The original oak-paneled lobby is restored to its former glory and opens to new studio and fitness areas and a new Teen Center.

A central circulation core in a former exterior lightwell connects the historic building to a newly constructed wing with an elevator, ramp, and stairs.

The new building includes a lap and therapy pool with steam, sauna, and locker facilities, a gymnasium and handball courts, and offices for the Greater Boston YMCA.

A sliver of new construction is visible from Huntington Ave, giving a glimpse of the new facilities tucked behind the historic tower.