We've Moved!

As of Friday September 8th our office has moved from our location on State Street to Batterymarch Street in Boston. Our new address is 22 Batterymarch Street, 4th Floor, Boston MA. All of our other contact information remains the same.

We have moved mailer (FINAL).jpg

West Roxbury YMCA

The Parkway Community YMCA is committed to promoting healthy living, youth development, and social responsibility in the West Roxbury and Roslindale communities. The newly expanded facility consists of a new 15,000 SF Wellness Center, a new 8,000 SF Aquatic Center, and a renovated Gymnasium wing.

West Roxbury YMCA 01.jpg

The YMCA has been an important part of the neighborhood for over 60 years, offering a Gym, Pool and multipurpose space, but the existing facility was incapable of meeting the modern needs of the children and families the YMCA serves. In order to accommodate existing members to the greatest extent possible, construction was phased to allow for continuous operation. The existing Gym was completely renovated and reclad, after which the remainder of the existing facility was demolished to allow for construction of the new Wellness and Aquatics wings.

Many of the surrounding buildings are brick, and new brick masonry with contemporary color and texture was chosen for ground-level cladding, with insulated metal panels above.

West Roxbury YMCA 02.jpg

Because the lot slopes down significantly from a residential street towards a public park and playground, the facility is built into the hillside, with a single story facing adjacent housing and sloped glazing to bring light to the spaces below.

West Roxbury YMCA 03.jpg

A double-height entry at the intersection of Gym, Aquatics and Wellness wings faces the park.

West Roxbury YMCA 04.jpg

The refreshed Gym features new floor-to-ceiling windows, providing natural light for basketball and volleyball players. 

West Roxbury YMCA 05.jpg

Below the Gymnasium, new locker areas provide changing areas for members of all ages and genders.

West Roxbury YMCA 06.jpg

The new Aquatic Center includes a new pool with separate lap and children’s play areas, as well as a new Steam Room and Sauna.

West Roxbury YMCA 07.jpg

The Wellness wing includes plenty of bright and modern exercise space, with views to the Lobby, Pool, and park outside. 

West Roxbury YMCA 08.jpg

Dedicated childcare and teen areas better accommodate existing programs and provide space for new initiatives. A variety of new studios, including a dedicated spinning studio, allow the YMCA to hold multiple group fitness classes and adapt to evolving membership needs and fitness trends.

Inside the entry, the double-height Lobby features abundant natural light and includes spaces for members to relax and socialize.

West Roxbury YMCA 10.jpg
West Roxbury YMCA 11.jpg

As the core of the facility, the Lobby connects public recreation areas to all three levels of new construction, highlighting relationships between different YMCA program areas and easing wayfinding for all users.

West Roxbury YMCA 12.jpg

St. Boniface Hospital Surgical Center - Haiti

Linea 5, inc. has been working with Build Health International and St. Boniface Haiti Foundation for 10 months to design and build 13,000 sf surgical building at the St. Boniface Hospital in Fond-des-Blancs, Haiti. The facility was designed to provide a high standard of surgical care as well as stand up to the hurricanes and earthquakes in this remote part of Haiti. See the link below to a full description of the project, construction challenges faced by Build Heath International and progress photos. 

https://storify.com/StBonifaceHaiti/surgical-center-construction

Surgical Center construction, Dec 2015

Massachusetts General Hospital Nashua Street Offices

Construction has completed this past fall for the re-purposing of the 200,000 square foot old Spaulding Hospital for the use by MGH for departmental administrative office space. Linea 5 did the programming, master planning, design & construction administration on this office space that includes 27 different user programs & a building community cafe. 

Main Entrance Lobby

Main Entrance Lobby

Building Community Cafe

Building Community Cafe

Brigham & Women's Primary Care Associates at Longwood

Construction completed this past spring for a new 7000sf primary care clinic for Brigham & Women's Primary Care Associates in the Longwood Medical Area.  Linea 5 did the planning and design for the project which also included planning for future growth of the clinic into space designed for temporary staff training of the Partner's medical records system.  


YMCA of Greater Boston Huntington Ave. Branch

The final phase of construction is complete at the central branch of the Greater Boston YMCA. The 1911 Shepley, Rutan and Coolidge building on Huntington Ave has been completely renovated to bring it up to modern standards of safety, sustainability and accessibility.

The original oak-paneled lobby is restored to its former glory and opens to new studio and fitness areas and a new Teen Center.

A central circulation core in a former exterior lightwell connects the historic building to a newly constructed wing with an elevator, ramp, and stairs.

The new building includes a lap and therapy pool with steam, sauna, and locker facilities, a gymnasium and handball courts, and offices for the Greater Boston YMCA.

A sliver of new construction is visible from Huntington Ave, giving a glimpse of the new facilities tucked behind the historic tower. 

MGH West Imaging & Women's Health Center

The MGH West Imaging Clinic and Women’s Health Center was completed this past fall. The project was a 6,000 sf multi-phase interior renovation to the existing suburban satellite facility in Waltham, MA. The four phase project combined the two existing services into one suite shifting its primary focus towards women’s health services. The project, located on the first floor with minimal access to natural daylight, was designed to recreate a natural and soothing environment taking cues from nature to produce a spa-like feeling. The project included replacement of an existing extremity MRI with a new full body MRI, additional ultrasound and mammography equipment, and a new CT. A building addition and temporary MRI trailer with direct access to the building was also a requirement during the multi-phased project. Read more here.

Main Reception Area

Main Reception Area

Main Reception Area

Main Reception Area

View into the MRI Room

View into the MRI Room

McLean ECT Relocation

Construction is nearly complete on the new space for the Mclean Electroconvulsive Therapy (ECT) Program at the ground floor of the deMarneffe Building on McLean's main campus. The ECT is being relocated from their existing space at the Admissions Building to this new location in order to make room for a future addition to the Admissions Building. In ht e process, the ECT is nearly doubling their program from 1 treatment room with 4 recovery beds to 2 treatment rooms and 7 recovery beds. In addition to the ECT program, two Transcranial Magnetic Stimulation (TMS) treatment rooms are being accomodate in the plan.

Challenges were faced in fitting the program into an existing utilitarian space. The ground floor houses the main electrical room, mechanical room and loading dock for the deMarneffe Building. An existing kitchen and cafeteria on the first floor above the ECT space needed to maintain operations throughout the entire construction process, including access to an existing freight elevator. The final product, however, belies the spaces humble beginnings and provides a comforting environment for patients receiving the treatment.

View from Waiting to Reception Desk

View from Waiting to Reception Desk

View down Corridor

View down Corridor


Panorama of Step Down Area

Panorama of Step Down Area

Panorama of Treatment room (Mobile casework not yet installed)

Panorama of Treatment room (Mobile casework not yet installed)

View of Nurse Station

View of Nurse Station

View of Recovery Room

View of Recovery Room

Northeastern University ECE Classroom Renovation

In the spirit of Northeastern University's "Science on Display" initiative, Linea 5 has endeavored to design two renovated classrooms which have the unique characteristic of operating as both lab and lecture spaces for the Electrical & Computer Engineering Department.

Axonometric view of classrooms

Axonometric view of classrooms

Formerly divided in to 4 smaller classrooms, the revised layout provides two larger rooms with an arched desk layout which the faculty preferred to the linear seating arrangement of the previous classrooms where students sat perpendicular to the front of the room.

Rendering from Front of Classroom 1

Rendering from Front of Classroom 1

Rendering from Rear of Classroom 1

Rendering from Rear of Classroom 1

The existing waffle slab construction of the building is exposed at both classrooms and ringed by an acoustical ceiling soffit. Spiral ductwork, lighting and sprinkler lines are exposed to view for a semi-industrial look. Painted sound absorbing panels are installed at the soffit wall to halp mediate acoustic reverberations. Carpeting is laid out to differentiate between desk work spaces and paths with solid tiles providing accents. Sadly, the original red scheme and carpeting was revised due to lead times. A quick ship option with green accents replaces the red and dark grey patterns shown in the renderings.

Rendering at Corridor with Revised Color Scheme

Rendering at Corridor with Revised Color Scheme

12"x24" Armstrong VCT tiles will be used in the corridor in a linear pattern that is reflected on the painted sound absorbing panels used on the soffit walls. Storefront systems in the corridor and between classrooms allow visitors to connect the formerly occluded corridor with the outside.

The classrooms are currently under construction with a very tight deadline of September 2nd in order to be prepared for the Fall semester. Time frame for the construction of the total project was condensed down to a challenging 8 weeks.

Meet the Staff

We proudly introduce the Linea 5, inc. team. Check out the firm profile and office leadership pages to see the team.